vores produkter

Bedre miljøvalg – vores mere bæredygtige produkter

Hvilket materiale er mest miljøvenligt? Hvilken certificering er bedst? Hvad er bæredygtig mode egentlig?

Desværre er alle disse spørgsmål meget komplekse, og der findes ingen enkle svar. Det er fx meget svært at fastslå, hvilke materialer der er bedst og dårligst, fordi forskellige materialer påvirker miljøet på forskellige måder. Der kræves store mængder vand og bekæmpelsesmidler til at dyrke bomuld, mens polyester, der er et syntetisk fiber, udvindes fra olie. Andre materialer kan kræve store mængder kemikalier ved fremstillingen, og tøj med blandede materialer kan få utroligt fine egenskaber, men gør i princippet fibergenvinding umulig.

Nogle materialer er bedre end andre, men det er altid vigtigt at stille dem i relation til produktets funktion. En jakke af økologisk bomuld i et regnfuldt Borås vil hverken være funktionel eller holde sig fin i længden, og den bliver derfor et ret uholdbart valg.

Samlingsnavnet for vores mere bæredygtige produkter er Bedre Miljøvalg. Denne mærkning bruger vi på vores hjemmeside og i vores kataloger, så vores kunder nemmere kan finde disse produkter. I øjeblikket findes der ingen fælles standard eller syn i tekstilbranchen for, hvilke produkter der kan mærkes eller klassificeres som ”bæredygtige”. Det er i øjeblikket op til den enkelte virksomhed at bestemme det.

Herunder har vi specificeret, hvilke materialer og certificeringer, vi har valgt at klassificere som Bedre Miljøvalg for at være så transparente som muligt. Vi mærker også vores tøj med en unik etiket for hvert materiale/certificering. Det har været vigtigt for os ikke at ligestille alle de produkter, der indgår i vores Bedre Miljøvalg-sortiment, fordi de i grunden kan adskille sig og være gode på forskellige måder.


De produkter, vi har valgt at klassificere som Bedre Miljøvalg, er enten:

• produkter, der er certificeret i henhold til et af de miljømærker, vi har valgt at arbejde med – i øjeblikket GOTS og Svanemærket. Læs mere om dem længere nede på siden.

eller

• produkter hvor mindst 50% af materialet består af mere bæredygtige fibre. Dem kan du også læse mere om længere nede på siden.



Miljømærkninger som vi arbejder med hos Cellbes

En tredjepartscertificering indebærer, at en helt uafhængig part fastsætter, at særlige krav, som kan berører bl.a. produkt, processer, oprindelsesmateriale og/eller arbejdsvilkår bliver opfyldt. Kravene er udviklet af eksperter inden for området, og bedømmelsen foretages generelt af akkrediterede inspektionsvirksomheder, hvilket gør denne certificeringstype til den mest pålidelige og transparente.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Et produkt mærket med GOTS opfylder krav med hensyn til hele fremstillingskæden – fra fiber til færdigt produkt, altså dyrkning, spinding, vævning eller strik, blegning, indfarvning og efterbehandling. Et produkt mærket med GOTS er certificeret gennem hele produktionskæden. For at et produkt kan certificeres, skal dyrkning og samtlige fremstillingsprocesser opfylde høje krav inden for miljø, kemikalier, vandforbrug og socialt ansvar. Mindst 70% af produkterne skal bestå af økologiske naturfibre, og der stilles høje krav til, hvad disse fibre må blandes op med. De certificerede produkter kan spores helt til den gård, hvor fiberen er dyrket, og GOTS-certificeringen betragtes af mange som den bedste mærkning for tekstiler naturfiber på markedet i dag.


Du kan i dag finde mange produkter på vores hjemmeside, der er GOTS-certificerede. Siden 2020 har Cellbes også været GOTS-certificeret som virksomhed.



Global Recycled Standard (GRS):

GRS stiller krav til tredjepartscertificering om at spore og verificere indholdet af genvundet materiale i et slutprodukt. De primære mål omfatter reduktion af produktionens skadelige indvirkning på mennesker og miljø samt at sikre, at produkter bearbejdes på en mere klimavenlig måde og opmuntre til en højere andel af genvundet indhold i produkter. Standarden følger sporbarhed, miljøprincipper, sociale krav, kemikalieindhold og mærkning. Det omfatter hele produktionskæden fra råvareudvikling, spinding, vævning strikning, farvning og trykning og syning i mere end 50 lande. I 2022 begyndte Cellbes at arbejde med GRS, og vi blev allerede samme år GRS-certificeret som virksomhed.





Recycled Claim Standard (RCS):

RSC stiller krav til tredjepartscertificering af genvundet materiale og sporbarhed. Nogle af de primære mål med RCS er at øge brugen af genvundet materiale i tekstilindustrien samt at kunne verificere indholdet heraf. Desuden er målet at give varemærker og forbrugere en måde at forstå velbegrundede købebeslutninger. I 2022 begyndte Cellbes at arbejde med RCS, og vi blev allerede samme år RCS-certificeret som virksomhed.





Organic Content Standard (OCS):

OCS stiller krav om tredjepartscertificering med det formål at spore økologiske fibre fra gård til slutprodukt, og det sikrer, at det økologiske indholds identitet bibeholdes fra gården til slutproduktet. Det giver virksomheder en mulighed for at verificere det økologisk dyrkede indhold i de produkter, de køber samt at kommunikere sine krav om økologisk dyrket indhold til branchen. OCS viser, at materialet kun er fra certificerede økologiske gårde. I 2022 begyndte Cellbes at arbejde med OCS, og vi blev allerede samme år OCS-certificeret som virksomhed.

Mere Bæredygtige Materialer

Her kan du læse om de materialer, som Cellbes har klassificeret som Mere Bæredygtige. For at et produkt kan blive mærket med Bedre Miljøvalg på vores hjemmeside, skal et produkt bestå af mindst 50% af disse materialer.


Økologisk bomuld

Bomuldsdyrkning udgør kun 2,5% af jordens totale landbrugsarealer. Alligevel står den traditionelle bomuldsproduktion for hele 25% af al udledning af bekæmpelsesmidler mod insekter. Ved dyrkning af økologisk bomuld er ingen kemiske bekæmpelsesmidler, kunstgødning eller genmanipulerede (GMO) råvarer tilladt.

Økologisk bomuld er bedre for miljøet end konventionelt dyrket bomuld, men stadig ikke uproblematisk, fordi al bomuldsproduktion kræver ekstreme mængder vand. Bomuld er dog en slidstærk og robust fiber med mange anvendelsesområder. Hvis du passer på dit bomuldstøj på en god måde, kan det holde i generationer. Læs tips om, hvordan du forlænger levetiden for dine tekstiler her

Hør

Hørstof er et slidstærkt materiale med signifikant fornemmelse, som gør, at det opfattes som både naturligt og luksuøst. Hør kan bruges både til tøj og boligtekstiler, og hos Cellbes har vi valgt at lade hør indgå i vores ”Bedre miljøvalg”-sortiment. Hør kan dyrkes i koldere klima, og den bedste kvalitet opnås, hvis vejret er fugtigt og mildt. Jo koldere vejr, desto mindre risiko for skadedyr og dermed mindre behov for insektmidler (inden for konventionel dyrkning anvendes imidlertid ukrudtsmiddel). Hør kræver næsten ingen vanding og klarer sig godt på marker, som ikke kan anvendes til fødevareproduktion. Den kan i nogle tilfælde endda bidrage til at rense forurenet jord fra f.eks. tungmetaller. Efter vores mening gør det hør til et miljøsmart materiale.

Økologisk hør kommer fra planter, der dyrkes uden kemiske bekæmpelsesmidler, kunstgødning og genmodificerede afgrøder. Det gør, at økologisk hør er sundere for både avlere og miljøet.



TENCEL™ Lyocell: er cellulosefibre fremstillet af samme råmateriale som viskose. Fremstillingsprocessen for lyocell er imidlertid meget mindre forurenende end processen for viskose, da de anvendte opløsningsmidler genanvendes. Lyocellprocessen er hovedsagelig en lukket proces, hvor mere end 99% af opløsningsmidlerne og vandet genanvendes.


Lyocell med varemærket TENCEL™ fra Lenzing AG er desuden fremstillet af træmasse fra ansvarligt skovbrug, hvilket er ekstra godt.



LENZING™ ECOVERO™-viskose: er fibre fra Lenzing AG. Ligesom ved produktionen af TENCEL™ Lyocell kommer træråvaren fra ansvarligt skovbrug. Hele processen frem til den færdige fiber er certificeret i henhold til EU Ecolabel, og fibrene er sporbare, så produktionskæden er helt transparent. Under produktionen reduceres vand- og miljøpåvirkningen med op til 50% sammenlignet med konventionel viskose.


Genvundet og etisk produceret dun

Desværre er der risiko for misforhold inden for dunindustrien. Derfor kræver vi, at alle produkter, der er af animalsk oprindelse, behandles med varsomhed. Man kan aldrig være for omhyggelig, og der findes bedre valg at tage. Dunprodukter certificeret i henhold til Responsible Down Standard (RDS) kan spores helt tilbage til den gård, hvor fuglene er vokset op, og har til formål at overvåge dyrenes trivsel omhyggeligt. Dunet undersøges i hvert trin af uafhængige tredjepartsinspektører, der sikrer, at dunet kommer fra opdrættere


Genvundet polyester

Genvundne polyesterfibre, der anvendes til tekstilproduktion, fremstilles især af genvundne PET-flasker, men der kan også forekomme produktionsspild fra fremstillingsprocessen. Ved at anvende materialer, der allerede er i omløb, kan forbruget af råmaterialer reduceres, hvilket fører til reduceret brug af energi, kemikalier og udledning af drivhusgasser.


Genvundet polyamid

Polyamid er en anden, almindelig oliebaseret kunstfiber, der især anvendes i undertøj, sportstøj, badetøj og strømpebukser. Genvundet polyamid kan produceres af gamle fiskenet eller spild fra tekstilfremstillingen og bidrager til sparede råvarer, mindre mængde affald samt mindre energi- og vandforbrug.

Tryg levering
Sikker betaling
30 dages returret

Køb mode & tøj online hos Cellbes

Sikker shopping

Om Cellbes

Personlig service

  • 70 204 205

  • Cellbes,
    POSTBOX 1230,
    0900 KØBENHAVN C

Hold dig opdateret

Abonner på vores nyhedsbrev, og få oplysninger om de seneste produktlanceringer, tilbud og nyheder fra os.

Følg os

  • Vi leverer kun til danske adresser.
  • Fragtafgift 59 kr, gratis forsendelse ved køb fra 499,-
  • Altid 30 dages returret