Materialeguide

Materialguide

Akryl

Blød, krøllet syntetisk fiber, der ofte bruges til strikkede beklædningsgenstande og passer godt i blanding med andre fibre. Modstandsdygtig over for lys og derfor egnet til tøj til udendørs brug. Akryl kan være noget følsom over for varme, både under vask og strygning. Hos os finder du akryl i de fleste af vores frakker.


Alpaka

Meget blød uld fra alpakaen, et lama dyr fra Andesbjergene. Kan forekomme i fiberblandinger og er ideel til strikvarer.


Bomuld

Bomuld er et fiber, der kommer fra bomuldsplanten. Bomuldsfibrene har forskellige længder, mellem 15 og 45 mm, og jo længere fibrene er, jo bedre er kvaliteten. I beklædningsgenstande med kæmmet bomuld er de korteste fibre fjernet, hvilket giver en ekstra fin kvalitet med øget glans og holdbarhed. Bomuld er i dag en af de mest almindelige tekstilfibre og føles kølig og behagelig mod huden. Andre fordele er høj slidstyrke og god sugeevne.


Boucle

Stof, der er vævet eller strikket med snoet garn. Bruges blandt andet til jakker.

Burnout

Mønstret blandningsmateriale, som ved tryk med væsker opløser materialet på udvalgte overflader, hvilket resulterer i et gennemsigtigt, smukt mønster. På Cellbes bruges burnout til gardiner og festkjole.



Bæk og bølge

Bomuldsstof med stribet, boblende struktur. Forekommer i sengetøj, hvor kvaliteten giver en kølig og behagelig følelse.


Chambray

Tværgående væv med farvet garn og hvidt islæt, almindelig i skjorter.



Chenille

Består af en tråd, hvorpå der er fastgjort korte fibre, som giver stoffet en fløjlsagtig karakter. Det bidrager til et blødt udseende og er meget slidstærkt. Chenille er velegnet til både tekstilvarer samt tøj, og findes bl.a. i sengetæpper og dyner - men det er også godt i strikkede sweatere og cardigans.

Chiffon

Tyndt, gennemsigtigt og let stof med fin glans. Bruges hovedsagelig i bluser og kjoler.



Crêpe

Vævet stof med en kreppet overflade eller en kreppet (krudset) tråd.


Denim

Et stærkt vævet bomuldsstof med farvet garn og hvidt islæt. Vævet i twill, hvilket gør undersiden lys. Får sit særlige udseende gennem indigofarven.


Dobby

Denne type vævning, indeholder forskellige former for garntyper, samt forskellige vævningsmetoder. Dette betyder at alle de ovennævnte vævningsmetoder kan fremgå i det samme stykke stof. Dette medfører også, at følelsen af selve stoffet variere. Bruges blandt andet til skjorter og bluser for at få en ekstra struktur i stoffet.

Elastan

En polyurethan baseret strækfiber, der bruges sammen med andre fibre, såsom bomuld og polyester, for at få et strækbart og elastisk materiale.


Flannel

En vævet bomuldskvalitet, hvor fibrene på overfladen blev rivet op for at give en blød og behagelig følelse.


Fleece

Stof eller strik i polyester, hvor begge sider af produktet er børstet op og som giver en luftig, varmeisolerende kvalitet.


Fløjl

Vævet eller strikket stof, væves som dobbelt plys i to modstående baner, der giver en blød overflade med speciel glans. Bruges blandt andet til kjoler og gardiner.

Fløjlsbukser

Kvalitet med stribet tekstur og fløjlsagtig følelse. Bruges normalt til bukser.


Georgette

En tynd og fin, gennemsigtig kvalitet af kreppet garn, der er ideel til bluse og kjoler.


Gore-Tex

Et vandafvisende og luftgennemtrængeligt materiale, der tillader at fugt, damp og luft kan passere gennem membraner, men ikke vanddråber. Velegnet til regn og vindtæt yderbeklædning.


Hør

Naturfibre som kommer fra hørplanternes stamme. Hør er stærk og har en smuk struktur. Hør er mere snavsafvisende end bomuld og behøver derfor ikke vaskes så ofte. Stof der er vævet af hør, føles køligt og behageligt for huden.

Interlock

Dobbelt strikket jersey kvalitet. Tykkere og mere varm end almindelig jersey.


Jacquard

Mønstervævet eller strikket stof fremstillet af maskiner med samme navn. En mere avanceret vævemaskine eller strikkemaskine med næsten endeløse mønstermuligheder. Jacquard stoffer anvendes ofte som møblestof, til jakker og til strikkede sweatere.


Jersey

Almindeligt eller ribbetstrikket klæde. Blød og elastisk kvalitet, der blandt andet bruges til t-shirts og kjoler.


Jute

En hård og ru plantefiber som findes i flere af vores egne produkter. Jute gør det ekstra godt i tæpper, kurve og dækkeservietter.


Kunstfibre

Tekstilfibre som produceres kunstigt. Disse fibre er opdelt i to kategorier, kunstfibre og syntetiske fibre. Kunstfibre er baseret på cellulose, ofte fra hurtigt voksende træarter, og disse omfatter viskose, lyocell og modal. Syntetiske fibre er fremstillet af syntetisk producerede organiske polymerer. Polyester, polyamid og akryl er alle eksempler på syntetiske fibre.

Kupro

Eller Cupro, er ligesom viskose, et regenereret fiber, men er lavet af bomuldsaffald (bomuldslinjer) og ikke træ. Kupro føles godt og har en god absorption.


Lurex

Lurex er et mærke ejet af The Lurex Company. Lurex er en metaltråd, der blandes med andre materialer for at give en dekorativ effekt.


Lyocell

Lyocell er ligesom viskose en regenereret fiber af cellulose. Fremstillingsprocessen for lyocell er imidlertid mindre miljømæssig skadelig end for viskose, da de kemikalier, der anvendes ved fremstillingen, er mildere og anvendes i en lukket proces. Lyocell har god absorptionskapacitet, kan tåle vask og føles kølig og behagelig på kroppen.


Mesh

Vævet stof med maskestruktur. Ofte anvendes i sportsbeklædning, fordi kvaliteten har høj luftgennemtrængelighed og også giver en meget fin effekt.



Mikrokvalitet / Microfiber

Meget tynde fibre af syntetisk materiale.

Micro Fleece

Lavet på samme måde som almindelig fleece, men lavet af mikrofiber. Det vil sige ekstremt tynde fibre. Det giver et tyndere materiale med god varmeisoleret evne.


Merinould

En ekstra fin og blød uld, der kommer fra Merino fåret. Uld skal altid vaskes omhyggeligt, helst på uld-programmer. Uld er naturligt snavsafvisende og behøver ikke at blive vasket så ofte som for eksempel bomuld. Cellbes accepterer ikke mulesing.



Modacryl

Blød og formbar syntetisk fiber, der bl.a. anvendes i falsk pels.


Modal

Modal er en variant af viskose og fremstilles på lignende måde. Modal er en blød og behagelig fiber, der har god absorption, kan godt tåle at blive våd, og krymber mindre i modsætning til andet viskose.

Naturfibre

Naturfibre er opdelt i to grupper - plantefibre bestående af cellulose og animalske fibre bestående af proteiner. Plantefibre indbefatter bomuld og hør, mens silke og uld tilhører animalske fibre.


Panama

En vævekvalitet med dobbelt tråd i garn og uld. Giver en lidt grovere struktur end en klassisk glat væving og passer godt til duge og gardiner. Selv en halv panama, med én tråd i garn og to tråde i uld, er en vævskvalitet, som du kan finde hos os hos Cellbes.


Percale

Eksklusivt klassisk glat væving af mange finstrikkede bomuldstråde pr. længde. Giver gode, glatte og kølige overflader.


Piké

Normalt jerseystrikket stoffer med særlig vaffel struktur, som fremstilles ved at veksle mellem galtstrikning og vrangstrikning. Bruges hovedsageligt i sports- og trænings tøj (polo shirts).


Plisserede

Permanent foldet stof, der hovedsagelig anvendes til nederdele og kjoler.


Polyamid / Nylon

En syntetisk fiber, der er fremstillet helt kunstigt. Tørrer hurtigt, krymper ikke og er stærkt. Polyamid anvendes blandt andet i badetøj og overtøj på grund af dets hurtigtørrende evne og hårdhed mod klor.

Polyester

En syntetisk fiber, der er fremstillet helt kunstigt. Polyester tørrer hurtigt, krymper ikke og er stærkt. Polyester bruges ofte i sportsbeklædninger på grund af dets gode evne til at transportere fugt væk. Fiberen er også meget god i modetøj, da polyester er nem at håndtere, har god farvefasthed og er i god kvalitet til pengene.



Polypropylen

En anden syntetisk fiber som er lavet kunstigt. Stærk og let fiber med en bred vifte af anvendelsesmuligheder. Hos os finder du bl.a. polypropylen i tæpper.


Poplin

Kraftigt glatvævet stof med hårde tætte sømme, almindelig i frakker og skjorter.


PU (polyurethan)

Et kunstigt materiale med god slidstyrke. Bruges til læder, lak og læderimitationer.


Quiltet

En effekt teknik med strikning i tre lag stof, hvor mellemlaget er luftigt eller polstret. Strikkes i mønstre eller i linjer. På Cellbes finder du både quiltede sengetæpper og jakker.



Regenereret fiber

Fremstillet af kunstig cellulose. Nogle eksempler på regenereret fibre hos Cellbes er viskose, modal og lyocell. Tekstilvarer i regenererede fibre får en smuk glans og et godt fald. Materialerne har tendens til at blive trukket sammen efter vask, men kan med fordel stryges ud til deres oprindelige størrelse.



Rib

Metode til strikning, syet med skiftevis ret og lige sting for at give en stribet struktur. Kan være 1x1 ribbe (1 ret + 1 vrang), 2x2 ribbe (2 ret + 2 vrang) osv. Også kendt som elastisk syning og giver god elasticitet til produktet.



Satin

En vævet kvalitet, hvor den specielle vævningsteknik skaber et blankt stof med et fint fald. Satin kan væves ind i en række forskellige materialer, hvor bomuld er den mest almindelige i Cellbes produkter.



Silke

Silke kommer fra silkeormlarven og er dannet når silkeormen spinder en kokong omkring sig selv. Silke er et delikat stof, der giver en varm følelse. Stoffet er følsomt overfor sollys, har en høj absorptionsevne og krøller let.


Slubmaterial

Strikket eller vævet stof. Slubmateriale har en variende tykkelse, der giver stoffet en blød tekstur.


Stretch

Elastisk stof i blandet materiale med elastan.


Super Stretch

Materiale med ekstra høj elasticitet. Kan strække 35-40% og trækker tilbage til 2% inden for en halv time.


Syntetisk fiber

Syntetisk fiber fremstillet af syntetiske organiske polymerer. De tre mest almindelige syntetiske fibre er polyamid, polyester og akryl. Polypropylen og elastan er også eksempler på syntetiske fibre. De har en række værdifulde egenskaber såsom strækbarhed, elasticitet og trækstyrke. Anvendes ofte i blandingsmaterialer. De absorberer ikke fugt nemt og rynker ikke, men kan let blive statiske, især i tør luft. Antistatiske midler kan tilsættes under fremstilling eller skyllemiddel under vaskning.


Trikot

Trikot er et strikket eller hæklet materiale, der består at enten masker der går på langs (strik) eller tværgående (hæklet). Navnet kommer fra den franske Tricot (strikning, strikket forarbejdet). I dagligdags tale henvises dog ofte til strikkevarer med meget små masker. Trikot er generelt meget strækbart, smidigt og blødt.


Tuftet

Teknik til fx tæpper, hvor enkelttråde skubbes ind fra bagsiden af et fintmasket net og derefter limes til en tekstil bagside.


Twill

Vævet stof, der danner diagonale striber i stoffet, fx denim.


Uld

Uld er krudset fiber, der har en god varmeisolerende egenskab. Ulden kan absorbere meget fugt uden at det føles vådt. Til tekstileranvendes uld fra flere dyr, men ulden kommer oftest fra får/ lam. Uld er naturligt snavsafvisende og behøver derfor ikke at vaskes så ofte som for eksempel bomuld. Når uld skal vaskes alligevel, skal det altid gøres omhyggeligt, helst i uldprogram. Cellbes accepterer ikke mulesing.


Velour

Velour er en tekstiltype, der er fløjlsagtig i overfladen. På den vævede bund er der kort og tætsiddende luv, der står lige op. Overfladen er blød og får en god glans. Velour bør tørretumbles for at genskabe den samme følelse og blødhed efter vask.


Voile

Et vævet lys og tyndt stof til f.eks. Gardiner, bluser eller foring.


Viskose

Viskose bliver kunstigt produceret af cellulose fra gran og andre træer. Viskose er blød, smidig og har en fint fald. Materialet har tendens til at trække sig samme efter vask, men kan med fordel styges ud til sin oprindelige størrelse. Viskose kan være følsomme i vådt tilstand, og det er derfor vigtigt ikke at strække tøjet, når det er vådt. Viscose er en fantastisk fiber med en bred vifte af muligheder og findes hos Cellbes i alt fra vævede bukser til T-shirts i trikot.


WCT

Navnet WCT er afledt af tennisturneringen med samme navn, World Championship Tennis. WCT er et navn på en polyesterjersey som er blank på ydersiden og ru indvendig. Anvendes ofte til sportsbeklædningsgenstande, såsom træningsdragter og shorts.

Tryg levering
Sikker betaling
30 dages returret

Køb mode & tøj online hos Cellbes

Sikker shopping

Om Cellbes

Personlig service

  • 70 204 205

  • Cellbes,
    POSTBOX 1230,
    0900 KØBENHAVN C

Hold dig opdateret

Abonner på vores nyhedsbrev, og få oplysninger om de seneste produktlanceringer, tilbud og nyheder fra os.

Følg os

  • Vi leverer kun til danske adresser.
  • Fragtafgift 59 kr, gratis forsendelse ved køb fra 499,-
  • Altid 30 dages returret